Now Reading
Dubbelt upp: Är dubbelrengöring verkligen nödvändigt?

Dubbelt upp: Är dubbelrengöring verkligen nödvändigt?

Låt oss börja med att konstatera att grunden för god hudvård är rengöring. Utan en effektiv rengöringsrutin är alla ytterligare ansträngningar förgäves. Vi utsätter vår hy dagligen genom vår miljö och vår livsstil. Föroreningar från luften och bakterier vi kommer i kontakt med genom våra händer och annat är något vi ofta har svårt att påverka. Dessutom använder vi smink, solkrämer och andra hjälpmedel som till viss del förhindrar vår hy att vara sig själv. Det här behöver inte betyda att solkräm i sig är något dåligt, inte foundation heller för den delen. Under vinterhalvåret fungerar solkräm som utmärkt skydd mot kyla på grund av dess tjocka konsistens. Men det är grundläggande att förstå att samtliga krämer och produkter behöver avlägsnas från din hy i slutet av dagen när de har tjänat sitt syfte. Det är här dubbelrengöring kommer in i bilden. Men vad betyder det? Och fungerar det verkligen?

VAD ÄR DUBBELRENGÖRING?

En enkel förklaring för dubbelrengöring är att rengöra ansiktet två gånger i rad. Den här metoden började bli populär i Japan och södra Korea som är känt för att vara hudvårdsmeckan.

Det första steget du behöver tänka på om du provar den här metoden är att använda en oljebaserad rengöring. Det kan vara en enkel mandelolja om du vill. Samtliga oljor, både vegetabiliska och mineraliska, är väldigt bra för att lösa upp alla sorters smink och ta bort envisa solskyddsprodukter. Dessutom lockar olja till sig olja, vilket innebär att det drar bort smuts från dina porer. Nyare rengöringsoljor har ytterligare en liten fördel jämfört med deras naturliga motsvarigheter eftersom de innehåller en rad ingredienser kända som “emulgeringsmedel”. Detta gör att oljan kan blandas med vatten och bilda en s.k. mjölkemulsion, vilken är mycket lättare att avlägsna från ditt ansikte än vanlig olja.

Nästa steg är att introducera en vattenbaserad rengöring som är skräddarsydd för din hudtyp. Valet är helt ditt, så tänk i termer av vad du vill uppnå. För dig med torr hur är fuktgivande alternativ såsom rengöringslotions bäst, och för dig med acne är det bättre med en gel eller en foam.   

PROCESSEN

För att undvika hudirritation och uttorkning bör dubbelrengöring enbart genomföras på kvällen, när vi vill ta bort allt smuts som samlats under dagen. Behovet för dubbelrengöring finns inte på samma sätt på morgonen, men om du känner dig extra oljig kan du tvätta av ansiktet med ljummet vatten eller använda en droppe av din vattenbaserade rengöring. För finsmakarna rekommenderas även s.k. termalvatten vilket är vatten från heta källor, och finns i vissa utvalda hudvårdsserier som exempelvis Vichy och Avéne. 

Då börjar vi:

1. Applicera en oljebaserad rengöring till ansiktet utan att tillföra vatten och massera i en cirkelrörelse. Den här proceduren bör ta ungefär en minut för att distribuera runt oljan och ta bort allt smink. Var försiktig runt ögonen, vissa rengöringsprodukter är inte lämpade för detta område. Naturliga oljor fungerar fint för att ta bort ögonmakeup, men kan göra din syn lite suddig en stund efteråt.

2. Tvätta bort oljerengöringen i ditt ansikte med ljummet (och inte hett!) vatten. Beroende på oljans uthållighet kan du använda en mjuk handduk som du blöter i vatten, men var försiktigt och gnugga inte.  

3. I detta steg applicerar du en andra rengöring till din nu fuktiga hy, den vattenbaserade. Repetera processen som du gjorde i steg 1 och ta en minut eller två för att massera in den i ditt ansikte. Genom att göra detta ger du ingredienserna mer tid att göra sitt jobb bättre.

4. Avlägsna den andra rengöringen och badda huden med en ren, mjuk handduk. Det är värt att understryka att du aldrig ska gnida ditt ansikte utan istället försiktig badda det, eller låta det lufttorka. Byt handduken regelbundet för att slippa bakterier och dela den inte med någon. Bakterierna som samlas på din handduk hamnar på huden så var noga med att använda rena, fräscha handdukar. Detta är särskilt viktigt för dem som har akneproblem.

KVITT ELLER DUBBELT

Dubbelrengöring är inte nödvändigt för alla, men i vissa fall kan det göra stor skillnad. Om du till exempel använder mycket smink och/eller använder solkräm innehållande mineraler (med ingredienser som titandioxid eller zinkoxid) är dubbelrengöring nästan ett måste. Det säkerställer att du tar bort all smuts, hjälper till att absorbera de produkter du vill använda efteråt och maximerar deras effekt.

Dubbelrengöring kan också hjälpa dig med väldigt fet hy. I dessa fall rengör inte vanlig sminkborttagning tillräckligt på djupet, samtidigt som starkare produkter tenderar att torka ut den oljebenägna huden mer än nödvändigt och lämnar den åtstramande. Därför är det bättre att använda två mildare produkter vid samma tillfälle än en stark.

Om du är måttlig med att använda solskydd och smink räcker det att tvätta ansiktet två gånger med samma cleanser. Eller att använda en mjuk våt handduk utöver din normala rengöringsrutin för att hjälpa din rengöringsprocedur på traven. Valet är ditt, gör det som din hud mår bäst av.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 BEAUBI AB. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top