Now Reading
En nybörjares första steg till bra hudvård

En nybörjares första steg till bra hudvård

Hur dyker man in i djungeln av modern hudvård utan att bli överväldigad? Om din hudvårdsrutin består av en enda Niveakräm för att du inte förstår hur du ska orka komma igång så är det här för dig. Eller vill du kanske också hitta vackra produkter och förpackningar som får dig att känna dig varm i själen när du öppnar badrumsskåpet? Oavsett vilket riskerar din upptäcktsfärd att bli lång och frustrerande utan lite hjälp på vägen. Din hy är helt unik vare sig du vill det eller ej, och du behöver kunskap för att få den att må bra.

Det är ytterst få personer som går från att tvätta bort sminket med tvål och vatten till att börja använda en koreansk tiostegsprocedur från en dag till en annan. Men så är själva resan också det roligaste.

DIAGNOS

Okej, det första vi behöver klargöra är att ingen hy är som din. Vad som passar din vän behöver inte nödvändigtvis fungera för dig, och vice versa. En produkt som orsakar hen acne kanske är just det du behöver för dina torrfläckar. Det är lätt att känna sig vilsen i strömmen av nya produkter, så gör dig själv en tjänst och ta lite hjälp på traven. Dermatologer och hudterapeuter kan exempelvis vara till stor support i början. Ett besök till någon av dem hjälper dig förstå din hudtyp och förutsättningar vilket är en utmärkt start.

Ett tips är att välja hudvårdsprodukter utifrån skick, och inte bara hudtyp. Det vi menar med det är att en, för tillfället, röd och känslig hy inte behöver innebära att din generella hudtyp är känslig. Det kan istället vara en tillfällig reaktion på någonting du använder, gör eller äter. Dessutom behöver den hudvård du använder för att lösa en tillfällig hudutmaning inte vara den produkt som är bäst lämpad när problemet är löst. Några finnar i pannan är inte detsamma som acne och därmed finns inget behov av allt för uttorkande produkter, som så småningom kan göra mer skada än nytta för en person som inte har just acne. 

Om du inte är såld på tanken på att besöka en dermatolog eller hudvårdsterapeut ännu (allt har sin tid), så kan ett besök till ditt lokala apotek vara ett alternativ. Nuförtiden lanserar de nya produkter både månads- och veckovis och har kunnig personal till ditt förfogande. Specialisterna du hittar där är ofta duktiga på att svara på frågor om hudvård, och att prata med dem kan vara ett utmärkt steg för lite nya perspektiv. 

STEG FÖR STEG

Eller ännu hellre – babysteg. Att introducera nya produkter till din rutin bör vara en lugn och varsam process. Du kan glömma förhoppningen att snabba ryck ger snabba resultat. Din hy behöver tid för att vänja sig vid en specifik produkt. Eller tvärtom, att visa sig inte vänja sig. Om du byter ut de produkter du använder för ofta blir det omöjligt att avgöra vilket produkt i din procedur som är okej eller inte.. Om vi tar retinol som exempel behövs en längre introduktionsperiod, eftersom din hy behöver små doser över tid för att vänja sig vid ämnet. Om du försöker skynda på processen blir din hy troligen irriterad och känslig.

Om du är i starten av din upptäcksfärd, börja bara med bra rengöring och fukt. Efter en vecka eller två adderar du en toner till ekvationen. Sedan kanske en mask. Om allt går enligt plan introducerar du peeling, och så vidare. Sakta men säkert är vägen framåt.

TA DIN TID

Lika lite som Gud skapade jorden på en dag, kan ett magiskt serum tyvärr inte heller reducera dina rynkor från en dag till en annan. Det tar ungefär en månad till 6 veckor för celler att förnya sig. Under den tiden mognar “ny” frisk hud, transporterar sig till de övre skikten av överhuden och faller av. Denna tidsram är väl värd att lägga på minnet. Den första utvärderingen av effekten från din nya produkt bör inte ske tidigare än inom en månad från användning. Speciellt när det kommer till större hudutmaningar. Det är också värt att påpeka att du bör sluta använda produkten om den gör din hy röd, kliande eller på andra sätt obekväm. Om detta sker det ska du kontakta en specialist omedelbart.

Låt den sista visdomen påminna dig om att ha tålamod:

“Att hitta rätt hudvårdsprodukter är som att hitta rätt partner. Oftast behöver du gå igenom flera stycken innan du hittar en som inte orsakar utbrott”.  

Bild: Tiffany Meia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 BEAUBI AB. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top