Now Reading
Så tar du hand om din tatuering

Så tar du hand om din tatuering

Många av er, kanske till och med de flesta, har gått i tankarna av att någon gång skaffa en tatuering. Vissa kanske letar efter ett litet motiv att sätta på en dold plats av kroppen, medan andra funderar på att dryga ut sin back-piece lite mer. Det är ett kreativt sätt att pryda kroppen och ett sätt att göra sitt utseende lite mer unikt. Så, när du väl valt motiv, bokat tid, stillat nerverna, tagit dig till studion och genomlidit det faktiska tatuerandet, då kommer den kanske viktigaste (men minst omtalade) processen, vården.

Låt mig först bara säga att jag inte dömer någon som begått ett av de fel jag presenterar i texten. Jag har själv över tretton tatueringar och har använt mig av nästan lika många produkter i eftervården. Jag har gjort de flesta felen själv, vilket har lett till ärrbildningar och blekta motiv. Så, var inte rädda, det här är endast för att underlätta er nästa process.

HUR LÄNGE SKA PLASTEN FÖRBLI PÅ?

Låt oss börja med det första misstaget många gör, plasten. Ska den av direkt? Ska du sova med den? Rätt svar kan ni endast få av er tatuerare. Plasten de använder kan vara en high-tech-kompress som andas och ska sitta kvar i dagar, men det kan även vara enkelt gladpack ifrån ICA som ska bort efter bara några timmar. De flesta tatuerare i Sverige sitter på stor kunskap kring hudvård och tar gärna emot dina dummaste frågor, så fire away. Även om ett vanligt misstag är att behålla plasten på alldeles för länge, så innebär det inte att du bör ta bort den direkt när du kommit hem. Plasten är till för att hålla luftburna bakterier borta från din väldigt blottade hud, och är oerhört viktig för tatueringens läkeprocess. Men att behålla plasten för länge kan i vissa fall också vara skadligt. Framförallt om det öppnats en liten glipa, för då finns det en risk för att smuts letar sig in. Om så är fallet så är det dags att tvätta din tatuering.

ATT TVÄTTA EN TATUERING

Att tvätta sin tatuering är kanske inte heller något du såg dig själv göra innan du satte dig i (den ofta läderbeklädda) steriliserade stolen. Men det är faktiskt en väsentlig del av att skaffa en tatuering. Om din plast suttit ordentligt och det är dags att ta av den, se då till att du först försiktigt sköljer med ljummet vatten. Därefter använd en mild antibakteriell tvål för att få bort färgrester och sårvätska. En sådan typ av tvål går att få tag i hos din tatuerare men även på apoteket.

Nu kommer vi till en huvudregel vad gäller tatueringsvård: använd ENDAST rena tyger. Vi snackar handdukar, kläder, lakan, you name it. Så när du har tvättat din tatuering använd en torr men framförallt ren handduk och badda. När det blivit torrt kommer vi till det första steget i din läkeprocess, salvan.

SALVA HIT OCH SALVA DIT

Nu tar vi steget ut i ett av de mest omdiskuterade ämnena i tatueringsindustrin. Vilken salva, när och hur länge? Jag har hört att Helosan är det bästa, men även det sämsta. Jag har hört att man ska smörja så fort tatueringen blir torr, att man ska låta den vara lite torr, men även att man ska smörja bestämt 3-4 gånger per dag. Tatueringar är en unik skada, och ska behandlas därefter. Mitt råd är att hantera det exakt så. Det finns gott om olika salvor gjorda för just tatueringar och, även om de kanske är lite dyrare, är de ditt säkraste kort. Min absoluta favorit är Tattoo Goo. Den är rekommenderad av flera tatuerare (som oftast är mer tatuerade än du någonsin kommer bli) och är ett säkert val. Både tvätta och smörj din tatuering 3-4 gånger per dag. När det bildats en skorpa kan du lita på mer konventionella produkter, som Helosan och Bepanthen. Vissa upplever fortfarande att tatueringen känns torr efter att skorpan har lossnat. Om så är fallet smörj tatueringen med en oparfymerad hudlotion tills det hela är över och var noga med att inte exponera den för direkt solljus än.

TA HAND OM DEN

Din tatuering är, som sagt, en skada och du ska behandla den därefter. Undvik att duscha för länge, att bada och att sola den. Det tar ungefär 2-3 veckor för en tatuering att läka och även efter ska man vara försiktig med att sola. Den ska sitta där för evigt, så det finns ingen anledning till att skynda. Du kommer kunna sola resten av ditt liv, bara vänta den här jämförelsevis korta tiden.

Tatueringsvård är inte enkelt, men det ska det inte vara heller. En tatuering ska inte vara ett spontant beslut som ses efter med en slapp vård. Det ska vara ett tålmodigt beslut som behandlas med största vördnad och respekt. Den kommer sitta där resten av ditt liv, och det är inte att förminska. Nu i slutet av den här guiden vill jag passa på att ge ett sista råd. Fråga din tatuerare. Så länge det är hos en anförtrodd yrkesman eller yrkeskvinna, med en ordentlig studio, så sitter personen på en stor mängd kunskap. De råd jag har gett är inom de generella riktlinjerna för tatueringsvård. Tillhör du en särskild hudtyp, fråga din tatuerare. Det kostar ingenting och du blir så otroligt mycket klokare. Ta hand om er och ta hand om er tatuering.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 BEAUBI AB. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top