Now Reading
Därför ska du boosta med C-vitamin

Därför ska du boosta med C-vitamin

Att navigera bland dagens uppsjö av produkter och ingredienser är svårt och tidskrävande. Ain’t nobody got time for that. Vad fungerar och vad betyder det? Vad gör en viss ingrediens? Låt oss hjälpa till. Använd #glossary i sökfältet så hittar du fler förklaringar på hur specifika ingredienser fungerar, hur de används och (bäst av allt) produktrekommendationer. Såja, nu blev allt lite enklare.

VARFÖR C-VITAMIN?

För att det är toppen! Och kanske en av de mest omtalade ingredienserna just nu. C-vitamin finns naturligt i huden, men mängden minskar med åldrande och under inverkan av olika externa faktorer. Förutom åldrande, som tyvärr inte kan stoppas, kan du förebygga genom minskning av UV-strålning, blockering av luftföroreningar och att banna rökning. Vi vet alla att Kate Moss heroin chic-tid är över, skippa cigaretterna och addera lite extra C-vitamin i ansiktet. Skadorna kan fortfarande vara reparerbara. Vetenskapen säger följande: C-vitamin är hardcore när det gäller att bekämpa fria radikaler orsakade av ovanstående faktorer. I kombination med E-vitamin bygger det skydd mot de skadliga effekterna av UV-strålar och minskar hudinflammation, som är en konsekvens av solexponering. Det är också en av de viktigaste ingredienserna som påverkar kollagensyntes. Vilket enkelt förklarat betyder mjukare hud och mindre rynkor. Det finns även rapporter om dess effekt på skin brightening eftersom den minskar melaninproduktionen och dess oxidation. Korrelationen mellan C-vitamin, sårläkning och ärr har ännu inte studerats vetenskapligt. Men det finns många positiva recensioner när det gäller ärrbildning från akne.

VAD BÖR DU HÅLLA UTKIK EFTER?

Det finns massor av C-vitamintyper, men den överlägset mest kända och mest studerade är askorbinsyra (L-askorbinsyra). Den är den mest effektiva i krämer men tyvärr den minst stabila i lösningar. När det kommer i kontakt med luft, värme och ljus, börjar det falla isär. Var försiktig när du köper produkter med C-vitamin att förpackningen är skyddad mot alla tre faktorer. Leta efter de som är förpackade i mörka flaskor och helst har en pumpdispenser. Om produkten ändrar färg, kasta den omedelbart! C-vitamin är inget skämt. Om serumets färg är koppar eller brun, betyder det att produkten har oxiderats och endast skadar huden. Var också försiktig så att du inte köper en redan defekt produkt, vilket kan hända på grund av den känsliga stabiliteten hos vitamin C. pH-värdet i lösningen som innehåller vitaminet bör vara under 4, ännu bättre under 3,5. Den maximala koncentrationen av C-vitaminlösningar bör vara 20%. Absorptionsintensiteten börjar minska brant efter denna hastighet. Bästa absorption och minimal irritation uppnås med en koncentration på 10 – 15%.

HUR ANVÄNDER DU C-VITAMIN?

På grund av dess antioxidantegenskaper appliceras C-vitamin bäst på morgonen. På detta sätt kommer det att förhindra skador orsakade av UV-strålar och luftföroreningar. Om serumet är alltför klibbigt kan det appliceras på kvällen istället för på morgonen. Det är också trevligt att ge lite tid för absorption innan du applicerar andra serum eller krämer. Cirka fem minuter är bra. På detta sätt är sannolikheten för irritation eller krockar med andra produkter mycket mindre. Vitaminoxidation kan också ske vid kontakt med andra produkter eller vatten, så se till att ansiktet är torrt när du applicerar serum. C-vitaminets bästa vän är E-vitamin (Tocopherol). Ferulinsyra är också bra. C-vitaminets värsta fiende är dock Niacinamide. Retinol är inte heller en toppenbra partner, så använd det vid olika tidpunkter på dagen. C-vitamin på morgonen, retinol på kvällen.

VAD SKA DU INVESTERA I?

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate
Kraftigt annonserad och högt älskad av såväl skönhetsredaktörer som av alla andra dödliga. En flaska som kryssar av alla krav, vattenfri, med två olika C-vitaminvarianter i en formulering.

Paula’s Choice C15 Super Booster
15% C-vitaminkoncentration med E-vitamintillskott och ferulinsyra. Med andra ord – ett elixir av enhörningstårar! Människor kommer att tro att du reinkarnerats. 

The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution
Vi är på The Ordinary igen. Deras budgetformuleringar är faktiskt riktigt bra. En hit för hudvårdsnördar med en tunn plånbok. Trots sina blygsamma ingredienser (innehåller endast 2!) är lösningen extremt stabil och C-vitaminkoncentrationen är idealisk.

SkinCeuticals C E Ferulic
En dermatologisk skyddande ängel. Dyrast på listan men samtidigt det mest älskade och mångbelönade C-vitaminserumet. Innehåller också sin bästa vän vitamin E. Och ferulinsyra för en perfekt “ménage à trois”.

VI SAMMANFATTAR

  • För alla hudtyper (behandla känslig hud lite mer försiktigt och börja med lägre koncentration)
  • Bekämpar åldrande och skadliga effekter av miljön
  • Bleker pigmentfläckar och hjälper till med hudläkning (ärr)
  • Deltar i bildandet av kollagen i huden
  • För en superpower-effekt kombinera den gärna med vitamin E och/eller ferulinsyra
  • Måste vara korrekt förpackade (mörk flaska, helst med pipett/pump)
  • Kopparfärg är ett tecken på att den bör slängas
  • Går inte bra med Niacinamid
  • Använd retinol- och AHA/BHA-syror på motsatta delar av dagen på grund av irritation
  • Bäst att appliceras på morgonen på ett torrt ansikte med en 5-minuters paus för absorbering
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 BEAUBI AB. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top